Wanneer u van plan bent om te verhuizen is het zaak dat u uw nieuwe adres instanties en organisaties. En dat zijn er vaak meer dan u vooraf wellicht denkt. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat al uw belangrijke contacten op de hoogte zijn van uw nieuwe adres, om ervoor te zorgen dat u belangrijke post en correspondentie blijft ontvangen en om eventuele administratieve rompslomp te voorkomen.
Maar aan wie moet u nu precies uw adreswijziging doorgeven? We vertellen u daar graag meer over in deze blog.
Meld uw verhuizing bij uw gemeente
Allereerst is het belangrijk dat u uw adreswijziging aangeeft bij de gemeente. Daar staat u immers ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Door uw verhuizing door te geven aan de gemeente worden uw adresgegevens in de BRP bijgewerkt, wat essentieel is voor allerlei administratieve doeleinden. Dit omvat onder andere het ontvangen van officiële documenten, zoals belastingaanslagen en stembiljetten, maar ook voor het aanvragen van bijvoorbeeld een nieuw paspoort of identiteitskaart. Daarnaast heeft de gemeente de juiste informatie nodig voor het bepalen van zaken zoals gemeentelijke belastingen en het recht op bepaalde voorzieningen.
Waar moet uw een adreswijziging nog meer doorgeven?
Naast de gemeente zijn er nog meer instanties die u moet inlichten. Meer dan u wellicht zelf zou bedenken. Denk hierbij onder andere aan:
- Internetproviders als Ziggo en KPN
- Werk (Afdeling HR)
- Scholen, peuterspeelzalen of kinderdagverblijven
- Huisartsen en apotheken
- Tandartsen
- Fysiotherapeuten en medische specialisten
- De plaatselijke sportclub
- Verzekeraard
- Uw bank of notaris
- De KvK
- Verenigingen
- Kranten en vakbladen
- Politieke partijen en vakbonden
Wie moet u inlichten bij een verhuizing?
Ook uw vrienden, familieleden en eventuele kennissen moeten op de hoogte worden gebracht van uw verhuizing. Zij kunnen mogelijk post naar uw oude adres sturen of u willen bereiken op uw nieuwe locatie. Door hen tijdig te informeren, voorkomt u dat belangrijke brieven verloren gaat en blijft u gemakkelijk bereikbaar voor uw sociale kring. Daarnaast kunnen zij u ook helpen bij het organiseren van de verhuizing en het aanpassen aan uw nieuwe omgeving.
Wie hoeft u niet te benaderen bij een adreswijziging?
Sommige instanties worden automatisch op de hoogte gesteld wanneer u gaat verhuizen. Als u uw verhuizing heeft aangemeld bij de gemeente, hoeft u niet persoonlijk contact op te nemen met:
- Zorgverzekeraars
- Ziekenhuizen
- Politie
- Brandweer
- Overheidsinstanties zoals de Belastingdienst
Wanneer moet u een verhuizing doorgeven?
Er is geen vast antwoord op de vraag wanneer u uw adreswijziging moet doorgeven. We maken een onderscheid tussen het doorgeven van uw adreswijziging aan de gemeente en het informeren van familie.
Wat betreft het informeren van vrienden en familie over uw verhuizing, is er geen strikte deadline. Het is echter wel handig om hen niet te lang na de verhuizing op de hoogte te stellen.
Voor het doorgeven van uw verhuizing aan de gemeente geldt het volgende: dit kan worden gedaan vanaf 4 weken vóór uw verhuisdatum en tot maximaal 5 dagen na uw verhuizing.
Wilt u meer weten over een verhuizing?
Bent u benieuwd welke zaken er nog meer komen kijken wanneer u van plan bent om te verhuizen? Naast het doorgeven van uw adreswijziging zijn er diverse andere aspecten waar u rekening mee moet houden tijdens het verhuisproces. Denk bijvoorbeeld aan het inpakken en organiseren van uw bezittingen, het regelen van transport, het opzeggen of overzetten van abonnementen en contracten en het vinden van een betrouwbaar verhuisbedrijf of het plannen van zelfverhuizing.
Voor een soepele en stressvrije verhuizing is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle noodzakelijke stappen te doorlopen. Wij kunnen u voorzien van nuttige tips, advies en begeleiding om uw verhuiservaring zo probleemloos mogelijk te maken.